Print Friendly and PDF

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Προζύμι

…για ψωμί σαν τον παλιό καλό καιρό!!!

37


Υλικά
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή 50/50 με αλεύρι δυνατό
περίπου 100 ml. νερό χλιαρό που το έχουμε βράσει πρώτα


Εκτέλεση
Ημέρα 1η
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε δοχείο με ψηλά τοιχώματα.
Ρίχνουμε λίγο λίγο το νερό μέχρι να πάρουμε ένα ζυμαράκι
σε πυκνότητα σαν αυτό που φτιάχνουμε τους λουκουμάδες.

Ίσως χρειαστεί περισσότερο ή λιγότερο νερό εξαρτάται από το αλεύρι μας.
Σκεπάζουμε το δοχείο με το καπάκι του(όχι ερμητικά),από πάνω βάζουμε
μια πετσέτα.
Σκεπάζουμε ξανά και με ό,τι άλλο επιπλέον μας βολεύει (π.χ.κουβέρτα,
ένα μεγάλο χοντρό πανί ).

Pictures

Αφήνουμε το προζύμι σε ζεστό μέρος  μέχρι την επόμενη μέρα…..

Ημέρα 2η

Τη 2η μέρα προσθέτουμε στο ζυμαράκι μας 1 κ.σ. αλεύρι(το κοσκινίζουμε)
και λίγο νερό,όσο να πάρουμε πάλι μια ζύμη σαν τη ζύμη για λουκουμάδες.
Ανακατεύουμε καλά με ξύλινο κουτάλι,κάπου 2-3 λεπτά,να ενσωματωθεί αέρας
και το αλεύρι να απορροφηθεί καλά. Το καλύπτουμε με το καπάκι,
το σκεπάζουμε πάλι όπως πρώτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος
(αν θέλουμε ,ανάβουμε ΜΟΝΟ το φως στο φούρνο και
αφήνουμε εκεί όλη τη νύχτα το προζύμι).
Σιγά σιγά,αν όλα πήγαν καλά,θα πρέπει να αρχίζει να κάνει
"φουσκάλες".

Pictures1

Συνεχίζουμε και την τρίτη μέρα με τον ίδιο τρόπο,και την τέταρτη
επίσης(πολλές φορές χρειάζεται και πέμπτη μέρα,το χειμώνα!!),μέχρι που θα
δούμε ότι οι φουσκάλες έχουν γίνει πολλές και σχεδόν σε όλη την επιφάνεια του
ζυμαριού!!Κάτι σαν αφρός δηλαδή!!
Και η μυρωδιά του πρέπει να είναι ξινή,πλην όμως ευχάριστη!!
Το βράδυ της 2ης μέρας θα είναι περίπου όπως δείχνει η επόμενη φωτογραφία.

006

Ημέρα 3η
Την 3η μέρα το προζύμη θα πρέπει να έχει ακόμη περισσότερες φούσκες στην επιφάνεια..

.jkl,

Ημέρα 4η
Έτσι,όπως στην επόμενη φωτογραφία,πρέπει να δείχνει το προζύμι την τέταρτη μέρα,
αφρισμένο,περίπου σαν το γάλα όταν το βράζουμε και φουσκώνει!!
Τώρα είναι έτοιμο για το ΑΝΑΠΙΑΣΜΑ!!

001 (2)


ΣΗΜ: Ήδη από την τρίτη μέρα το προζύμι αραιώνει μόνο του,γίνεται πιο
”νερουλή” η σύσταση του δηλαδή.
Γι’ αυτό το λόγο όταν το ταΐ
ζουμε,την 4η μέρα,θα προσθέτουμε το νεράκι
σχεδόν σταγόνα σταγόνα ,για να παραμείνει η σύσταση του ως έχει!!
Αν δεν το ΑΝΑΠΙΑΣΟΥΜΕ αμέσως,για να ζυμώσουμε το ψωμάκι μας,σε αυτό
το στάδιο το βάζουμε στο ψυγείο!!
Κρατάει αρκετές μέρες,το λιγότερο 1 εβδομάδα.
Μπορούμε ακόμη να το βάλουμε και στην κατάψυξη!!!
Όταν θέλουμε να ξεκινήσουμε το ανάπιασμά του,το βγάζουμε από το ψυγείο
ή την κατάψυξη και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Στο να πετύχει το προζύμι ,παίζουν το ρόλο τους:
η θερμοκρασία του δωματίου
η ποιότητα αλεύρων
και η σωστή,βεβαίως,εκτέλεση.
Αν δεν πετύχει με την πρώτη,μην πτοείστε.
Ξαναδοκιμάστε!!!
Κανείς δεν γεννήθηκε γνωρίζοντας τα πάντα!!

Τη συνταγή είχε την ευγενική καλοσύνη να φτιάξει,να φωτογραφίσει και να μου στείλει η φίλη μου Άννα Μαρία.

7 σχόλια:

  1. Εξαιρετική η παρουσίαση της διαδικασίας! Οι φωτογραφίες άκρως κατατοπιστικές!
    Θα ήθελα να ρωτήσω: το προζύμι στο ψυγείο κρατά μήνες νομίζω γιατί λες μια βδομάδα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπερα Αγγελικη!
    Οντως κραταει μηνες,αλλα υπο αλλες προυποθεσεις!Καθε συνταγη εχει τα δικα της" μυστικα".Εγω εδω ειπα ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ(αρα σημαινει και παραπανω),επειδη ζυμωνω τακτικα.Αν αργησω ΚΑΠΟΙΑ φορα,τοτε για σιγουρια το βαζω στην καταψυξη(για παραδειγμα οταν παω διακοπες και αργω να το χρησιμοποιησω)!.Υπαρχουν αλλες νοικοκυρες που το συντηρουν στο λαδι,π.χ. Τοτε,ναι,κραταει πολυ περισσοτερο!!Εγω δεν βαζω τιποτα για να το συντηρισω,ουτε λαδι ,ουτε αλατι η αλλα πραγματα!
    Φιλικα,Α/Μ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχεις δίκιο Αλεξάνδρα μου! Του βάζω λαδάκι στην επιφάνεια και το φυλάω μήνες στην ψύξη. Με την κατάψυξη δεν βολεύομαι! Εκτός από τα μυστικά των συνταγών υπάρχει και η βολή του "φούρναρη":))
    Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση!
    Πολύ ωραίο το μπλογκ σου
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λοιπον Αλεξανδρακι μου πρωτη φορα επιχειρησα να φτιαξω προζυμι και το αποτελεσμα ηταν ΤΕΛΕΙΟ ΑΦΡΑΤΟ ΝΟΣΤΙΜΟ ΨΩΜΑΚΙ ειμαι πολυ χαρουμενη!!
    Να το δοκιμασετε κοριτσια και αγορια χεχε ;)
    Ελενη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΤΡΙΒΕΤΕ ΤΟ ΨΩΜΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ? ΕΝΩ ΤΟ ΖΥΜΩΝΩ 15 ΛΕΠΤΑ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φτιαχνεις ψωμι με προζυμι η το αλλο με κανονικη μαγια; το προζυμενιο ψωμι ποτε δεν τριβεται!! Δεν γνωριζω την αιτια,ομως αν δεν ειναι με προζυμι,τοτε φταιει η μαγια(ειναι πολυ).
    Ειλικρινα δεν εχω καμια ιδεα γιατι τριβεται το ψωμακι σου...λυπαμαι πολυ που δεν μπορω να σε βοηθησω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. καλησπέρα... Αυτή την δοσολογία αυτή σε πόσα κιλά αλεύρι θα την βάλω για να φτιάξω ψωμί? Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...