Print Friendly and PDF

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Λαχανοντολμάς “Γίγας”

Ένας και καλός!!!

DSC_0042


Υλικά
1 μέτριο λάχανο
1/3 κούπας περίπου ελαιόλαδο
2 κ.σ. ΦΥΤΙΝΗ
αλάτι

για τη γέμιση
500 γρ. κιμά ανάμεικτο χοιρινό-μοσχαρίσιο
3/4 κούπας ρύζι καρολίνα
αλάτι,πιπέρι
1 κ.σ. κοφτή κύμινο
μαϊντανό
1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
1 φλ. του ελληνικού καφέ χλιαρό νερό
1 φλ.του ελληνικού καφέ ελαιόλαδο

για το αβγολέμονο
1 αβγό
1  λεμόνι το χυμό του


Εκτέλεση
Κόβουμε το λάχανο κάθετα στη μέση.

DSC_0001

Σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό που βράζει ρίχνουμε τα κομμάτια του λάχανου
να ζεματιστούν.Αφαιρούμε με προσοχή,από την κατσαρόλα,τα φύλλα που
μαλακώνουν μέχρι να τελειώσουμε με όλα.

DSC_0002

Αν θέλουμε κρατάμε το νερό για να το χρησιμοποιήσουμε στο φαγητό.
Σε μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση και τα ζυμώνουμε να ενωθούν
μεταξύ τους.

DSC_0004

Σε πλατιά και βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο από το ελαιόλαδο της συνταγής
και λίγο νερό.

DSC_0005

Αρχίζουμε να στρώνουμε τα ζεματισμένα φύλλα του λάχανου με τέτοιο
τρόπο ώστε να καλύψουμε τον πάτο και τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Αλατίζουμε τα φύλλα ανάμεσα καθώς τα στρώνουμε.Θα χρειαστούμε περίπου
10 φύλλα από τα οποία θα πρέπει να αφαιρέσουμε όλα τα χοντρά μέρη.

DSC_0006

Αραδιάζουμε πάνω στο λάχανο το μείγμα της γέμισης χωρίς να το πατάμε,αφράτα.

DSC_0007

Καλύπτουμε με 2-3 φύλλα,αλατίζοντας πάντα ανάμεσα, και γυρίζουμε
προς τα μέσα και τα φύλλα που προεξέχουν από τριγύρω.

DSC_0008

DSC_0009

Σκεπάζουμε με 5-6 φύλλα ακόμη.

DSC_0010

Βάζουμε στην κατσαρόλα το νερό που κρατήσαμε(αν το χρησιμοποιήσουμε)
ή καινούργιο μέχρι να σκεπαστεί το φαγητό,το υπόλοιπο ελαιόλαδο
και τη ΦΥΤΙΝΗ .

DSC_0012

DSC_0013

Καλύπτουμε με πιάτο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βάζουμε στη φωτιά.
Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά και να
μείνει το φαγητό μας με αρκετό ζουμάκι.
Αβγοκόβουμε.

DSC_0021

Αφήνουμε να σταθεί για λίγο και κόβουμε σε τρίγωνα κομμάτια.

DSC_0029

ΣΗΜ:Αν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος δούμε ότι το φαγητό
μας χρειάζεται νερό,ώστε να μπορέσει να έχει αρκετό ζουμάκι για
το αβγολέμονο,προσθέτουμε λίγο ζεστό.
Αν δεν μας αρέσει το κύμινο μπορούμε να το αντικαταστήσουμε
προσθέτοντας στο μείγμα του κιμά μπόλικο άνηθο ψιλοκομμένο.
Για πιο πηχτό αβγολέμονο αντί για ένα αβγό χρησιμοποιούμε δύο.
 

DSC_0049 

Συνταγή της φίλης μου Έλσας.

6 σχόλια:

  1. Ωραία ιδέα!
    Αρχικά όταν διάβασα τον τίτλο, θυμήθηκα τους δικούς μου πρώτους λαχανοντολμάδες (και τελευταίους)! 2-3 σε κάθε πιάτο! Δεν χωρούσαν παραπάνω!
    {Fan, όπως λέμε sofan!}

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. To δοκίμασα και είναι εξαιρετικό!!!
    Δεν υστερεί καθόλου απο τους τυλιχτούς ντολμάδες!!
    Μπράβο για την συνταγή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τον εφτιαξα σημερα!!μεγαλη επιτυχια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...